Portfolio

previous arrow
Nefkens

Nefkens

Ruim een eeuw beslaat de geschiedenis van de doortastende ondernemersfamilie Nefkens in Amersfoort, die een belangrijk stempel heeft gedrukt op het particulier en openbaar vervoer.
Jan Nefkens veroverde eind negentiende eeuw een positie als marktleider in de rijwielhandel met topmerken als Adler en Simplex. Zijn zoon Henri professionaliseerde de zaak en richtte zich uiteindelijk volledig op ‘automobielen’, dankzij de samenwerking met het Amerikaanse General Motors. De NV Henri Nefkens voerde merken als Chevrolet en Pontiac.
Opvolger Piet slaagt er vervolgens in de continuïteit van het bedrijf te garanderen tijdens de Tweede Wereldoorlog, en in de wederopbouw groeit het bedrijf gestaag, vooral door het merk Opel. Bovendien verzorgt hij decennialang het openbaar vervoer in de almaar uitdijende stad.
De keuzes, producten, marketing en commerciële successen van deze drie generaties zijn beschreven tegen de achtergrond van Amersfoort en de opkomst, bloei en toekomst van de auto.

Cuy - NL

Het ongekende Cuy

“Ik wilde begrijpen waar ik woon.” Dat was de motivatie van Peter Baas om de geschiedenis van het buurtschap Cuy in de Bourgogne te schrijven: van de vroegst bekende inwoner uit 1291 tot en met het nationale kampioenschap van een lokale
stier in 2017.
Het ongekende Cuy is de weerslag van ruim 700 jaar ‘kleine geschiedenis’. Er zijn verrassend veel lezenswaardige verhalen gevonden die vervolgens toegankelijk zijn gemaakt voor een groot publiek. De bloei en neergang van een plattelandsgehucht worden daarmee meer dan een voetnoot van de geschiedenis.
De Nederlandse auteur vestigde zich in 2000 in het Maison forte van Cuy in het departement Nièvre. Zijn onderzoek begon logischerwijs bij de bewoners van deze middeleeuwse vesting: de Seigneurs de Cuy, die het eeuwenlang in bezit hadden. Maar hij onderzocht daarna ook het wel en wee van de andere 1816 mensen die ooit in Cuy hebben gewoond. Het geïllustreerde boek vertelt hun leven in twaalf hoofdstukken, die elk worden afgesloten met een profiel van een markant figuur uit de geschiedenis van dit (voorheen) anonieme gehucht.

Zus, Erna & Wenny

Zus, Erna & Wenny

‘Ik probeer te analyse¬ren, te registreren, ik jaag door heel die krank-zinnige kippenren en ik vind zoveel ongerech¬tigheden dat de schrik me om het hart slaat en ik niet meer weet waar te beginnen en als ik in het wilde weg een paar grepen doe stuit ik allereerst op mijn onevenwichtigheid die mijn stemmin¬gen doet omslaan in een onbegrijpelijk tempo.’ (Wenny, 1948)

Zus, Erna en Wenny zijn een en dezelfde vrouw. Die namen staan voor verschillende fasen van haar leven (1918-1978). Ze woont twee lange perioden in Nederlands-Indië, waar ze zowel groot geluk (Zus) als - na haar studie in Nijmegen - extreme ellende in de jappenkampen (Erna) meemaakt. De terugkeer naar Nederland na de oorlog valt haar zwaar en heeft een persoonlijke crisis tot gevolg. Ze (Wenny) vindt uiteindelijk meer geluk bij echtgenoot Peter ‘Piet’ Nefkens, in haar gezin en in het vrijwilligerswerk in Amersfoort. Deze ervaringen en haar diepe, katholieke geloofsopvatting drukken hun stempel op Wenny Nefkens-Wennubst, een vrouw die niet makkelijk geleefd heeft.
De biografie put uit zo’n duizend aan haar gerichte brieven en de beschrijving van haar omgeving en de tijdgeest kleuren het beeld van deze boeiende persoonlijkheid in.

De stem van Henk

De stem van Henk Wennubst

Een dagboek uit 1913 van Henk Wennubst (1891-1948) over zijn reis naar de Groene Smaragd en een serie brieven aan zijn zoon Dick en vooral aan zijn dochter in de periode direct na de oorlog, na de bevrijding uit de Japanse kampen en tijdens de wederopbouw van zijn zaak in Soerabaja.
Met name de brieven aan zijn dochter zijn direct, betrokken en liefdevol als zij, na terugkeer in Nederland, door een zeer moeilijke periode gaat.

Samengesteld en van commentaar voorzien door Peter Baas.

Cuy - FR

Cuy inédit

« Je voulais comprendre où je vis. »
C'était la motivation pour Peter Baas d’écrire l'histoire du lieu-dit de Cuy en Bourgogne : du plus ancien résident connu de 1291 au championnat national d'un taureau local en 2017.
Cuy inédit est le reflet de plus de 700 ans de « petite histoire ». Le lecteur traverse un nombre surprenant d'histoires et d’évènements réactualisés et rendus accessibles à un large public. L’ascension et le déclin d'un hameau rural deviennent ainsi plus qu'une note en bas de page de l'Histoire.

L'auteur néerlandais s'est installé à la Maison forte de Cuy, située dans le département de la Nièvre, en l’an 2000. Ses recherches ont commencé avec les anciens habitants de cette forteresse médiévale : les Seigneurs de Cuy, qui l'ont eue en propriété pendant des siècles. Ensuite, il a mené une enquête passionnante sur les hauts et les bas des 1816 autres personnes qui ont vécu à Cuy au fil du temps. Ce livre, richement illustré, raconte leur vie en douze chapitres, chacun avec un interlude consacré à une figure emblématique de l'histoire de ce lieu-dit anonyme.
prix: 15 euro
à vendre de l'auteur:
peter.baas@wanadoo.fr

next arrow