Bureau 58110

U geeft de publicatie uit, ik doe het voorwerk

Het ongekende Cuy

Een reis door de tijd en ruimte van een Frans gehucht (2019)

“Ik wilde begrijpen waar ik woon.”
Dat was de motivatie om de geschiedenis van het buurtschap Cuy in de Bourgogne te schrijven: van de vroegst bekende inwoner uit 1291 tot en met het nationale kampioenschap van een lokale stier in 2017.
Het ongekende Cuy is de weerslag van ruim 700 jaar ‘kleine geschiedenis’. Er zijn verrassend veel lezenswaardige verhalen gevonden die vervolgens toegankelijk zijn gemaakt voor een groot publiek. De bloei en neergang van een plattelandsgehucht worden daarmee meer dan een voetnoot van de geschiedenis.
In 2000 vestigde ik me in het Maison forte van Cuy in het departement Nièvre. Mijn onderzoek begon logischerwijs bij de bewoners van deze middeleeuwse vesting: de Seigneurs de Cuy, die het eeuwenlang in bezit hadden. Maar ik onderzocht daarna ook het wel en wee van de andere 1816 mensen die ooit in Cuy hebben gewoond. Het geïllustreerde boek vertelt hun leven in twaalf hoofdstukken, die elk worden afgesloten met een profiel van een markant figuur uit de geschiedenis van dit (voorheen) anonieme gehucht.

De Nederlandse versie is alleen in PDF-versie beschikbaar. en kan besteld worden via peter.baas@wanadoo.fr